Øko-kørsel

Bedre for miljøet og langt på literen

Vi kan alle gøre en forskel for miljøet, klimaet og pengepungen ved blot at ændre vores kørestil. Her er tips og råd til dig, så du kan køre langt på literen, uanset om du kører i en hybrid eller en konventionel bil.

Gør en forskel med din kørestil

Miljøet og de naturlige ressourcer kan beskyttes på mange måder. Bildesignerne har fokus på at skabe biler, som udleder færre co2-emissioner og bruger mindre brændstof, så du kan køre langt på literen.

Du kan også gøre en forskel med din kørestil - vi kalder det for øko-kørsel. Øko-kørsel handler om at få en mere glidende og behagelig køreoplevelse, som oftest også vil være tidsbesparende for dig samtidig med, at du kører længere på literen.

Med øko-kørsel er din bilkørsel bedre for miljøet, mere sikker for dine medtrafikanter, og den kan også reducere vedligeholdelsesomkostninger og dit brændstofforbrug således, at du kan køre længere på literen.

Mange af nutidens biler, inklusiv hybridbiler, gør det lettere for dig at køre bil. Fx ved automatisk at slukke for motoren, når bilen holder stille.

Hybridbiler genererer selv energi, hver eneste gang du bremser eller sætter farten ned, og på den måde oplades hybridbatteriet. I en konventionel bil kan du optimere din kørsel ved at holde øje med gearskifte-indikator og skifte gear på det rigtige tidspunkt.

En Toyota-reparatør sørger for, at din bil er serviceret og repareret på den korrekte og mest effektive måde. Derfor er det allerbedst, når du vil sikre bilens maksimale ydeevne, at anvende en af vores mange Toyota-værksteder i landet.

Masser af fordele
/
/
/
/
8 øko-kørsel tips for alle
/
Undgå at køre med unødig vægt og anvend kun tagboks, når du skal bruge den. En tagboks kan øge luftmodstanden og brændstofforbruget med mellem 5 og 40%.
/
Et navigationssystem kan hjælpe dig med at undgå omveje og andre potentielle forsinkelser. En kold bilmotor bruger en masse brændstof - overvej et andet transportmiddel til de kortere ruter.
/
Glem ikke at tjekke dæktryk regelmæssigt. Du kan spare op til 3% på brændstofforbrug og forlænge dine dæks levetid ved at tjekke og tilpasse dæktrykket en gang om måneden.
/
Når du skifter til et højere gear, kører du med lavere omdrejninger, og det betyder bedre brændstoføkonomi og du vil køre længere på literen. Hvis din bil er udstyret med en gearskifteindikator, kan du følge dens anbefalinger for gearskift i displayet.
/
Alt elektrisk udstyr (opvarmede sæder, tågelygter osv.) bruger energi. Hvis du fx tænder for aircondition, bruger bilen op til 25% mere brændstof.
/
Vær forudseende og tænk frem i trafikken for at undgå unødvendige bremsninger. Når du tilpasser dig trafikken, kan du mindske bilens brændstofforbrug og du vil køre længere på literen.
/
Luk ruderne og brug i stedet ventilationssystemet. På den måde kan du mindske brændstofforbruget med op til 5%.
/
Sluk motoren, hvis du holder stille i mere end et minut. Du spilder nemlig brændstof, når bilen kører i tomgang.
12 øko-kørselstips til, hvordan du kører langt i din hybridbil
/
1. Kend til bilens informationsdisplay Lær hvordan din hybridbils informationsdisplay virker. På displayet kan du nemlig se, hvor meget energi din bil bruger, mens du kører, og hvor langt du kører på literen.
/
2. Start kørslen på el Når du begynder kørslen - fx starter fra rødt lys - er det en fordel, hvis du sætter bilen i gang ved hjælp af elmotoren alene. Dette gøres ved et let og balanceret tråd på speederen, og hvis du benytter ”EV” knappen, kan du endda træde lidt mere på speederen, uden at benzinmotoren starter. Når benzinmotoren starter/griber ind, fortsættes accelerationen kvikt op til den ønskede hastighed (ca. med speeder trådt ¾ ned), hvorefter speederen lettes, og hastigheden holdes så konstant som muligt.
/
3. Kør med let speederfod Når du træder på bilens speeder, så vær opmærksom på ikke at træde hårdere end nødvendigt, for at du kan opretholde den ønskede hastighed. Prøv under kørslen at lette dit tråd på speederen forsigtigt, og du vil ofte opdage, at du kan opretholde samme fart men med et væsentligt lettere tråd på speederen. Forestil dig, at du har et blødkogt æg mellem din fod og selve speederen – og at ægget ikke må gå i stykker! Du vil opdage, at hybridbilen ofte vil køre på ren el med lettet speeder, endda med hastigheder over 100 km/t. alt efter modellen.
/
4. Løft foden fra speederen Flyt foden fra speederpedalen i samme øjeblik, du ikke har behov for yderligere acceleration, eller ikke længere har behov for at opretholde bilens hastighed. Når du slipper foden fra speederen, lukkes for benzintilførslen, og du regenererer samtidigt strøm til hybridbatteriet, hvilket giver dig mulighed for at køre endnu længere på ren el.

Løft foden fra speederen...
...i samme sekund du ser, at lyssignalet forude skifter til gult/rødt.
...i samme sekund du kører af ved en motorvejsafkørsel.
...i samme sekund du ser en forhindring forude, der vil kræve, du tager fart af bilen.
/
5. ECO–mode Skift til ECO-mode: Dette vil justere trykket på speederen, så du oplever en mere glidende køreoplevelse, selvom du trykker hårdt på speederen. Det vil også reducere energiforbruget for en tændt aircondition.
/
6. Sæt ikke bilen i N Sæt ikke automatgear i N (neutral), når du standser. Dette vil medføre, at hybridbilen ikke genererer elektricitet, og hybridbatteriet vil miste energi.
/
7. Overhold fartgrænserne Når man overholder fartgrænserne, giver det et mere roligt kørselsforløb, og selv en lille forøgelse af din hastighed påvirker dit brændstofforbrug negativt. Så det er vigtigt at overholde fartgrænsen, hvis du vil køre længere på literen.
/
8. Hold afstand Det er vigtigt af hensyn til trafiksikkerheden at holde god afstand til den forankørende. Når dit mål er at køre langt på literen, er det ekstra vigtigt. Når du holder god afstand til den forankørende, er det DIG, der tilrettelægger din kørsel. Ligger du for tæt på den forankørende, er det den forankørende, der bestemmer, hvornår du skal bremse og accelerere, og det koster brændstof. Så du skal tænke over dette. Hvis du vil køre længere på literen.
/
9. Udnyt terrænet Undgå at bruge mere energi op ad en bakke end højest nødvendigt. Går det meget ned ad bakke i længere tid, så du bliver nødt til at bremse bilen, kan du glæde dig over, at energien bliver opsamlet i batteriet og kan benyttes næste gang, du skal accelerere.
/
10. Brug aircondition mindst muligt Brug kun aircondition/klimaanlæg, når det er nødvendigt, og hav det ikke koldere eller varmere i kabinen end nødvendigt. Brugen af aircondition/klimaanlæg forøger typisk bilens brændstofforbrug med 5-10%. Men åben ikke vinduet som alternativ til aircondition/klimaanlæg (se punkt 10). Bruger du recirkulering i stedet, reducerer du typisk energiforbruget i forhold til, hvis luften hentes udefra.
/
11. Undgå unødigt udstyr og vægt Undgå at køre med tagboks eller andre ting på taget længere tid end højest nødvendigt. Tagboks eller bagage på taget øger vindmodstanden betragteligt og øger dermed også dit brændstofforbrug. Undgå at køre med unødig vægt i bilen. Unødig bagage inde i bilen er med til at gøre bilen tungere og dermed øge dit brændstofforbrug. Du vil derfor opleve at køre længere på literen, hvis du ikke har læsset bilen tungt og med unødvendigt udstyr.
/
12. Undgå at køre med vinduerne rullet ned Undgå at køre med vinduerne rullet ned. Specielt ved højere hastigheder øger et nedrullet vindue vindmodstanden og dermed også dit brændstofforbrug.

Mere om Toyota

Gratis vejhjælp Gratis vejhjælp Når du får serviceret din Toyota på et autoriseret Toyota-værksted i Danmark, tilbyder vi dig gratis vejhjælp i 48 europæiske lande - inklusive Danmark, naturligvis. Toyota Garanti Garanti Takket være en kombination af høj produktkvalitet og professionel service kan Toyota tilbyde en af markedets bedste garantier. Hvorfor vælge Toyota Service? Hvorfor vælge Toyota Service? Toyota Hybrid Tryghedsprogram Toyota Hybrid Tryghedsprogram Læs mere om trygheden ved at køre Toyota Hybrid her.