Historien om RAV4

Bilen der skabte en ny klasse

Tit siger man ”hvorfor har ingen tænkt på det noget før?", når en banebrydende idé ser dagens lys. Tag fx MP3-afspilleren, der kunne ligge i lommen og alligevel rumme hundredvis af albums. Eller den første mobiltelefon med kamera, der forvandlede de fleste af os til omrejsende fotografer.

På Tokyo Motor Show i maj 1989 afslørede Toyota et helt nyt bilkoncept. Her blev sløret løftet for en bilklasse, der senere har gået sin sejrsgang over hele verden: Den kompakte og urbane SUV. Tænkt og designet til mennesker med en aktiv livsstil.

Navnet på nyskabelsen var Toyota RAV4.

Toyota RAV4 1989
Den første kompakte SUV

Før RAV4 blev lanceret, havde du valget mellem sedan, hatchback og stationcar inden for denne størrelse biler. Hvis du havde ønsker om en terrængående 4x4, var bilerne nødvendigvis større.

Da RAV4 blev lanceret i maj 1994, fik bilkøberne endnu et valg. Ganske enkelt fordi Toyota havde skabt en ny bilklasse: Den kompakte SUV.

Toyota RAV4 1994

Nu kunne bilkøberne få det bedste fra to verdener. Både en praktisk bil med komfortabel plads til fire personer, vejgreb som en moderne personbil og stor frihøjde, høj siddeposition og fremkommelighed som en stor 4x4 off-roader.

RAV4 var en øjeblikkelig succes. Folk elskede både designet og køreegenskaberne. Med sin karakteristiske, robuste udstråling og en kraftig 2-liters motor, der matchede de fleste personbilers præstationer, varede det ikke længe, før Toyota måtte øge produktionen med 100 % for at imødekomme efterspørgslen.

Modelprogrammet udvides

I begyndelsen kunne RAV4 kun fås som 3-dørs. Efter to år, i 1996, blev 5-dørs versionen introduceret. Den var udstyret med samme 2-liters motor og kunne fås med 5-trins manuelt gear eller 4-trins automatgear.

I forbindelse med en mindre opdatering i 1998 lanceredes den første og eneste RAV4 med blød top til de kunder, der ville have vind i håret. Det blev dog en kort fornøjelse, eftersom den efterfølgende RAV4-generation ikke havde en cabriolet i modelprogrammet.

Toyota RAV4 1994
Nyt århundrede - nye modeller

Da anden generation af RAV4 blev lanceret i 2000, var konkurrencen blevet hårdere. Andre bilproducenter havde konstateret, at RAV4 var en global succes og kopierede konceptet. Den nye RAV4-generation tog udfordringen op ved at gøre 70 % af komponenterne unikke for RAV4. Desuden blev bilen mere rummelig og havde et stivere karrosseri, så køreegenskaberne og komforten fik endnu et løft.

Toyota RAV4 2000

For at fastholde førerpositionen i et segment med stigende konkurrence, blev opdateringen i forbindelse med tredje generation i 2006 endnu mere omfattende. Vibrationerne blev yderligere dæmpet, og støjisoleringen endnu mere effektiv. Men den største ændring var introduktionen af firehjulstræk, der ikke var permanent. Det aktiveredes kun, når det var nødvendigt. På alle andre tidspunkter kørte RAV4 med forhjulstræk til gavn for komfort og brændstoføkonomi. Samtidig var RAV4 den første bil i klassen, der forenede antispin- og antiudskridningssystem i ét og samme system.

Toyota RAV4 2006


Elektrisk kørsel

Første generation af RAV4 i en 100 % elektrisk version blev vist frem i Californien i 1997. Efterfølgende blev en ny elektrisk RAV4 udviklet i et partnerskab mellem Tesla Motors og Toyota Technical Centre i Michigan, USA. Den opfyldte Californiens strenge miljøpolitik og blev primært solgt til leasingselskaber. Den var udstyret med et effektivt lithium-ion batteri, 154 hk motor og en rækkevidde på 180 km, hvilket var en teknologisk milepæl.

Toyota RAV4
Den originale sjæl

RAV4 er blevet fornyet i takt med tiden, og i 2013 var tiden inde til fjerde generation. På trods af det slankere og mere raffinerede design, er der ingen tvivl om, at det stadig er en RAV4. Indtrykket af en bil, der kan klare alle udfordringer og komme frem overalt, er fuldstændig intakt.

Toyota RAV4
Toyota RAV4

Originalens køreglæde er stadig i fokus uanset, hvor vejen fører hen. Både ved bykørsel og barsk terrænkørsel er det en sand fornøjelse at sidde bag rattet.

Det nye eksklusive interiør var kombineret med avancerede hjælpesystemer som fx Integrated Dynamic Drive System, som tilpasser styring og affjedring til de aktuelle køreforhold. I det hele taget bød RAV4 på en køreoplevelse, som normalt forbindes med langt dyrere biler.

Toyota RAV4

For mere end 20 år siden ændrede RAV4 den gængse opfattelse af, hvad man kunne forvente af en hverdagsbil. RAV4 tilbød en frihed og fleksibilitet, som hidtil var forbundet med større og dyrere biler. Nu var mulighederne ikke begrænset til valget mellem en sedan, hatchback, stationcar eller en stor off-roader. Nu var der også RAV4. Verdens første kompakte SUV.

Den originale eventyrlystne SUV…

De seneste nyheder fra Toyota

Hvad er konceptbiler? Hvad er konceptbiler? Toyotas konceptbiler er et udtryk for vores ingeniørers og designeres kreativitet. Konceptbil arkiv Konceptbil arkiv Genopdag Toyotas konceptbiler.

Kampagner