1. Om Toyota
 2. Toyota i Europe
 3. Vores rejse i Europa
 4. 1960'erne

1960'erne

Vores ankomst til Europa
1960'erne var et årti med transformation for Toyota. Vores første indtræden på det europæiske marked banede vejen for de store salgs- og produktionsvirksomheder, vi opererer over hele kontinentet i dag.
 • Hvordan det hele begyndte

  Vi begyndte at udforske potentialet ved at sælge vores køretøjer på markeder uden for Japan i 1950'erne og sendte dem i dele, så lokale producenter kunne samle dem i lande rundt om i verden, fra Latinamerika til Australien. I 1960 nåede to Toyota Crowns Malta via Mellemøsten. To år senere blev to Toyota Coronas (med Tiara-typeskilt) testet i Finland. Alt ændrede sig dog, da den visionære Walther Krohn besøgte Tokyo Motor Show i 1962.

 • Første europæiske distributør

  Walter Krohn var direktør for Erla Auto Import, en dansk bilforretning. Da han besøgte Tokyo Motor Show i 1962, blev han imponeret over Toyota Crown og troede, at den ville appellere til europæiske bilister. Hans vision førte til, at Erla Auto blev vores første officielle europæiske distributør med eksklusive salgsrettigheder for Danmark, Sverige og Norge. I 1963 blev de første 400 Crowns afsendt fra Japan.

 • Opsigt i London

  Krohns instinkter viste sig at være rigtige. I løbet af de næste par år blev der indgået yderligere aftaler med kommercielle partnere, der var ivrige efter at introducere Toyota-navnet til den europæiske bilkøber. Louwman & Parqui blev distributører for Holland i 1964. Det følgende år vakte Pride & Clarke opsigt i Storbritannien, da de satte Corona på deres stand på London Motor Show. Det britiske salg blev lanceret kort tid efter.

 • Corona og Corolla viser vejen

  Introduktionen af den første generation af Toyota Corolla i 1966 tilføjede ekstra tiltrækning til vores profil som en ny og spændende spiller på markedet. Vores biler skulle have stor showroom-tiltrækningskraft, fordi deres priser afspejlede det faktum, at de skulle sendes fra Japan. Omkostningerne blev også skubbet højere af lokale toldafgifter og salgstariffer. Men denne ulempe blev opvejet af udstyrsfunktionerne, der som standard fulgte med Corona og Corolla, såsom baklys, elektriske skærmskiver og kabinetæpper. Begge biler var også meget pålidelige, hvilket hjalp med at reducere de daglige driftsomkostninger.

 • Yderligere udvidelse

  Vores tidlige europæiske ekspansion fokuserede på markeder, hvor der var små eller ingen national bilindustri, såsom Grækenland (fra 1965), Schweiz (1966) og Belgien (1966). Mod slutningen af årtiet var vi repræsenteret i alle de store bilproducenters hjemland, herunder Frankrig, Italien og Tyskland.

 • Første montering i Europa

  Da eksporten til Europa steg hurtigt, indså vi, at vi havde brug for vores egen base på kontinentet. I 1970 åbnede vi det første Toyota Motor salgskontor i Bruxelles. Det var forløberen for nutidens Toyota Motor Europe. Omkring samme tid underskrev vi også den første aftale om Toyota-køretøjer, der skulle samles i Europa. Det signalerede starten på et partnerskab med Salvador Caetano i Portugal, der fortsætter den dag i dag. Det markerede også det første skridt mod den store produktionstilstedeværelse, vi fortsatte med at etablere gennem 1990'erne.

60'erne i Europa

Toyota i Europa gennem årtierne